Новини

 

Університетську клініку дооснащено дезінфекційною системою

03.06.2020

 

Клініку Київського національного університету імені Тараса Шевченка оснащено новітньою дезінфекційною системою, створеною українськими розробниками з Харкова.

 

Придбання такого обладнання стало продовженням курсу керівництва Університету на забезпечення міжнародних стандартів надання медичних послуг пацієнтам в Україні. Важливим аспектом стало також забезпечення персонального захисту працівників і студентів КНУ з метою запобігання поширенню коронавірусу.

Дезінфекційну систему Unilife було привезено до КНУ в другій половині травня 2020 року, її установкою займалися безпосередньо харківські спеціалісти-інженери. Процес тестування й налагодження системи розробниками тривав близько тижня, упродовж якого співробітники Клініки мали можливість випробувати стабільність і безперебійність її функціонування. Тільки після того дезінфекційна система запрацювала на повну потужність.

Директор Університетської клініки Віктор Черняк пояснює: «Цю дезінфекційну систему розробили харківські виробники, наскільки мені відомо, це перший такий винахід в Україні. За допомогою установки можливо захищати й персонал, і всіх відвідувачів Клініки від ризику поширення коронавірусу. За кордоном і раніше були схожі розробки, вони встановлювалися переважно в лікарнях та інших закладах охорони здоров’я. Система налаштована таким чином, що дезінфекційна обробка проводиться щоразу, коли працівники або відвідувачі заходять до приміщення Клініки або виходять із нього. Наразі кабіна забезпечує повну дезінфекцію».

При виборі дезінфекційної системи керівництво КНУ імені Тараса Шевченка враховувало такі аспекти, як відповідність активної дезінфекційної речовини сертифікаційним вимогам Міністерства охорони здоров’я України, безпечність використання самої установки, а також можливість регулярного отримання послуг із обслуговування обладнання. Як пояснив керівник Клініки, дезінфекційна рідина, що використовується в установці Unilife, виготовлена на основі срібла (зазвичай, це колоїдне срібло), із додаванням фізичного розчину або стерильної води для ін’єкцій. Як відомо, срібло вважається найбільш гіпоалергенним препаратом, тому його використання для дезінфекції є безпечним і для шкірних та волосяних покривів людини, і для одягу з різних матеріалів і фактур. Використання такої кабіни так само безпечне, як і користування сертифікованим антисептиком. Сертифікат про безпечність активної дезінфекційної речовини означає, що кількість можливих випадків прояву алергічних реакцій у користувачів є суттєво нижчою, аніж загроза інфікування коронавірусною інфекцією.

Віктор Черняк наголошує, що дезінфекційна кабіна убезпечує щонайперше самих відвідувачів: при вході до клініки кожен проходить дезінфекцію, тому всі, із ким відвідувач може потенційно зустрітися в клініці, є знезараженими від вірусів і бактерій. Якщо відвідувач ще й носитиме маску, то загроза інфікування практично усувається. Додатковим бар’єром при вході є ще й безконтактний температурний датчик, розміщений на системі Unilife. Якщо у відвідувача зафіксовано підвищену температуру, тоді система активує відповідний сигнал (червоне світло), і відвідувач, наприклад, до терапевта може потрапити тільки через шлюз, без контакту з іншими пацієнтами чи працівниками Клініки. Директор наголошує, що підвищена температура не стане на заваді візитові пацієнта з недугою до фахівця, проте ризики контактів відвідувачів із підвищеною температурою з іншими відвідувачами або працівниками медичного закладу будуть мінімальними. Повністю усунути ризики неможливо, але за допомогою установленої дезінфекційної системи є можливість істотно знизити ризики для здоров’я персоналу й відвідувачів Університетської клініки.

Керівництво КНУ імені Тараса Шевченка докладає всіх зусиль, аби медично-діагностичний підрозділ було забезпечено якісним сучасним обладнанням. Зокрема, тільки впродовж 2019 року було проведено закупівлю й введено до використання в медичній практиці такі потужні цифрові прилади, як ендоскоп (виробник Karl Storz, Німеччина) і рентген-установка (IOTA, Італія). Черговим придбанням у 2020 році стала закупівля цифрової дезінфекційної системи Unilife від вітчизняних розробників.

 

Довідково: Університетська клініка КНУ імені Тараса Шевченка – це заклад охорони здоров’я та лікувально-навчально-науковий підрозділ. Клініку було засновано в 2017 році відповідно до ухвали Вченої ради Університету від 16.01.2017 року та наказу Ректора від 08.12.2017 року на базі санаторію-профілакторію КНУ. Наразі Університетська клініка працює за отриманою КНУ ліцензією МОЗ України на проведення медичної практики із 22 спеціальностей. Окрім того, заклад є клінічною базою для навчання студентів ННЦ «Інститут біології та медицини», що навчаються за спеціальністю 222 Медицина.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024