Новини

 

Співпраця з Державною службою спецзв’язку та захисту інформації України

22.10.2021

 

Між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка й Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України укладено Меморандум про співпрацю у сфері кібербезпеки й кіберзахисту.

 

Угоду було підписано 21 жовтня 2021 року в головному навчальному корпусі КНУ імені Тараса Шевченка. Подія відбулася за участі першого проректора Володимира Ільченка, керівника Інформаційно-обчислювального центру Університету Юрія Бойка, заступника декана з наукової роботи факультету інформаційних технологій Григорія Гнатієнка, завідувачки кафедри кібербезпеки та захисту інформації Наталії Лукової-Чуйко. Інтереси Держслужби спецзв’язку та захисту інформації України представляли заступник голови Держспецзв’язку, полковник Олександр Потій, керівник Тренінгового кіберцентру UA30 Володимир Міщенко.

У вітальному слові до учасників двосторонньої зустрічі перший проректор Володимир Ільченко наголосив на значущості інституційної співпраці: «Укладення цього меморандуму є важливим кроком для налагодження ефективного співробітництва й обміну інформацією з метою безпечного функціонування кіберпростору, його використання в інтересах особи, суспільства й держави».

Заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій під час підписання офіційних документів поділився сподіваннями на успішність започаткованого проєкту: «Співпраця Держспецзв’язку з КНУ імені Тараса Шевченка є запорукою якісної підготовки кваліфікованих спеціалістів, які зможуть реалізовувати набуті знання в реальному житті. Тож кадровий потенціал України в галузі кібербезпеки – наше спільне завдання».

Потому завідувачка кафедри кібербезпеки та захисту інформації, професорка Наталія Лукова-Чуйко презентувала учасникам заходу професійні напрацювання факультету інформаційних технологій КНУ. Ішлося, щонайперше, про втілення з 2020 року проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України», за яким передбачено модернізацію освітніх програм із кібербезпеки згідно з міжнародними стандартами, заснування практичних навчальних лабораторій (кіберполігонів), а також проведення літніх шкіл із кібербезпеки на базі Університету Пердью (Purdue University, США) та Міжнародного університету Флориди (Florida International University, США). Також було окреслено ключові напрацювання в межах реалізовуваного працівниками факультету інформаційних технологій проєкту Erasmus+ «Рамка цифрових компетенцій для українських учителів та інших громадян» (dComFra).

Відповідно до умов укладеного Меморандуму:

  • студенти, курсанти, аспіранти й викладачі Університету зможуть брати участь у тренінгах, змаганнях, хакатонах та інших освітніх заходах, зініційованих Держспецзв’язку України;
  • студенти спеціальності «кібербезпека» проходитимуть навчання на базі Тренінгового кіберцентру UA30;
  • відбуватиметься обмін інформацією про кібератаки, інциденти та інші підозрілі активності в царині кібербезпеки;
  • надаватиметься консультативно-методична допомога щодо сервісів кіберзахисту.

Науково-педагогічний колектив КНУ переконаний, що подібні ініціативи суттєво покращують якість освітніх послуг у провідному закладі вищої освіти України, тож сподівається на успіх започаткованої співпраці!

 

За інформацією Центру соціального розвитку КНУ

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024