Новини

 

Патріотизм і хоробрість 19-річного студента

05.10.2018

3 жовтня 2018 року в Інституті філології КНУ вшанували пам’ять кіборга «Скельда» – Святослава Горбенка.

Зустріч відбувається вже 4 роки поспіль біля аудиторії, названої на честь Святослава. Щороку батьки Святослава, Сергій Олександрович і Лариса Вікторівна, та громада Шевченкового університету – директор Інституту Григорій Семенюк, заступники, викладачі, студенти, представники Ради ветеранів КНУ й військовослужбовці ВІКНУ – проводять зустріч, присвячену геройському чинові хороброго юнака.

Історія Святослава Горбенка – приклад героїзму, що не вимірюється виключно віком. студент пішов добровольцем на фронт, відмовився від майбутньої кар’єри перекладача. Історія Святослава вже неодноразово переповідалася, проте тільки зараз стали відомі подробиці бою, під час якого загинув юнак.

Як згадує Сергій Горбенко, проти ночі з 2-го на 3-тє жовтня 2014 року під Донецьким аеропортом тривала ротація українських захисників. Саме тоді виснажені українські бійці відійшли на ротацію, а нове поповнення оборонців термінала аеропорту, іще майже не орієнтувалося в бойовій ситуації. Залишалася невеличка група добровольців, які відчайдушно стримували ворожі атаки. Терористи вирішили скористатися перегрупуванням українських воїнів і спробували атакувати Донецьке летовище. Спочатку противники розгромили перший пост, оточили 7 спецназівців (двоє із них загинуло), тоді 1-а штурмова рота 5-го батальйону ДУК «Правий сектор», до якої входив і Святослав, порятували спецназівців. Вороги не зупинилися – почався танковий обстріл українських військових. Святослава було смертельно поранено осколком танкового снаряда. Юнакові виповнилося тільки 19 років. Фронтова дорога сміливця коротка, але вона є взірцем жертовного служіння Батьківщині. Доброволець «Скельд» зі своїми побратимами утримав небо над Україною в тому пекельному аеропорту. Саме від страшних подій 3 жовтня 2014 року з’явився неологізм «кіборги». Святослав із побратимами стали першими кіборгами, «осінніми».

Наостанок Сергій Горбенко зазначив: «Герої не вмирають, вони й надалі присутні в нашому житті, у нашій пам’яті. Нехай гине ворог, а українські воїни повинні повертатися з воєнних доріг живими. Нехай Святослав буде останнім студентом Шевченкового університету, який загинув за Україну. Адже студенти – це еліта країни, вони повинні жити й розвивати Україну, а не гинути за неї в боях».

На зустрічі виступили голова ради ветеранів Інституту філології Сергій Янчук, воїн-доброволець і викладач Інституту Денис Антіпов, колишній воїн, психолог Олександр Ткаченко, викладач історичного факультету КНУ Олександр Надтока й викладач японської мови, який навчав і Святослава Горбенка, Хіроюкі Егава. Ушанувати пам’ять «Скельда» до КНУ прибув і американський журналіст видання «The Daily Signal» Нолан Петерсон. Американець сам воював в Іраку, у складі спецпризначенців, тому знає, що таке війна й людські втрати. Нолан Петерсон відзначив: «Такі воїни, як Скельд, є взірцем для суспільства. Усім варто розуміти, що українські воїни на Донбасі захищають не лише свою Батьківщину, а й увесь світ від російської загрози». Варто зауважити, що Нолан Петерсон написав статтю про Святослава Горбенка, яка стала обов’язковою до прочитання в американських школах. На думку журналіста, таким чином навіть світова спільнота визнала, що історія «Скельда» – це приклад свідомого патріотизму й хоробрості.

 

За матеріалами Олександри Касьянової,

знімки – Валерій Попов,

Відділ зі зв’язків із громадськістю ІФ

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024