Новини

 

Студенти КНУ – творці Української Вікіпедії

03.02.2021

Цьогоріч Українській Вікіпедії – 17 років. Це найбільша онлайн-енциклопедія українською мовою, яка посідає 17 місце в світі за кількістю статей – їх понад мільйон! Українська вікіпедія обійшла решту вікіпедій і за кількістю, і за якістю завдяки небайдужості свідомих громадян, що туди пишуть статті. Спільнота Шевченкового університету – серед таких громадян!

 

У 2017 році Уряд України виступив з ініціативою щодо «вжиття заходів, спрямованих на підвищення якості українськомовного сегменту відкритої багатомовної мережевої енциклопедії «Вікіпедія» та з метою популяризації і широкого використання української мови в Інтернет-ресурсах». У КНУ імені Тараса Шевченка така ініціатива була сприйнята з ентузіазмом, написання статей до Вікіпедії внесено в лабораторні роботи, самостійні роботи студентів-магістрів, а для аспірантів було запропоновано ввести курс популяризації наукових досліджень, шляхом написання статей.

Ганна Толстанова, начальниця Науково-дослідної частини, докторка біологічних наук, професорка кафедри супрамолекулярної хімії Інституту високих технологій КНУ ось уже 3 роки поспіль разом зі студентами активно наповнюють онлайн-енциклопедію. У рамках вивчення курсу біохімії студенти-магістранти Інституту високих технологій, які навчаються за освітньою програмою «Хемоінформатика», пишуть статті для українськомовного сегменту Вікіпедії.

Ганна Миколаївна так коментує важливу ініціативу: «По-перше, ми вчимо студентів командній роботі – це реальний проєкт, виконання якого починається від початку курсу біохімії. Студенти розподіляються на групи по 3-4 людини, обирають тему, перевіряють, чи питання не виствітлювалося раніше. Потім вони розділяють завдання на етапи, встановлюють дедлайни, призначають відповідальних за кожен етап. Викладач у цьому процесі – ментор, який допомагає на всіх етапах і слідкує за прогресом, щоб проєкт був виконаний вчасно. Перед публікацією статті ми обговорюємо її з усіма студентами групи. Так набуваються необхідні для професійного життя компетенції – основи менеджменту проєктів. По-друге, ми вивчаємо права інтелектуальної власності, вимоги при опублікуванні результатів інших авторів, тобто на практиці опановуємо навички академічної доброчесності та попередження плагіаризму в майбутніх публікаціях. Додатковий драйв забезпечує той факт, що стаття – реальна. Її можуть прочитати всі охочі, похвалити, а можливо й покритикувати».

Нижче подано перелік статей із покликаннями, які підготували й опублікували студенти Інституту високих технологій КНУ:

Терапія з використанням моноклональних антитіл

Гіпертермофільні білки

Постбіотик

Біомаркери старіння

Метаболічні кінази

 

 

Довідково

Українська Вікіпедія – українськомовний розділ Вікіпедії, багатомовного інтернет-проєкту зі створення вікі-енциклопедії, яку може редагувати кожний охочий користувач інтернету.

Нині кількість статей української Вікіпедії становить 1 071 158. За цим показником вона перебуває на 17-му місці серед усіх мовних розділів, на 10-му місці серед європейських Вікіпедій та на 3-му місці серед Вікіпедій слов'янськими мовами.

Українська Вікіпедія станом на 3 лютого 2021 року має 543 370 зареєстрованих користувачів, 47 адміністраторів. Загальна кількість сторінок в українській Вікіпедії – 3 679 802, редагувань – 30 605 711, завантажених файлів – 112 963. Глибина (рівень розвитку мовного розділу) української Вікіпедії середня і становить 49.3 пунктів.

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024