Новини

 

В Університеті проведено перший тренінг із питань застосування законодавства про доступ до публічної інформації

10.09.2021

6 вересня КНУ імені Тараса Шевченка звернувся до Людмили Денісової, Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини із проханням у сприянні проведення навчальних тренінгів із питань застосування законодавства про доступ до публічної інформації для співробітників Університету, які виконують функції відповідальних осіб розпорядника публічної інформації. Офіс Уповноваженої оперативно відгукнувся на таке прохання і вже 10 вересня було проведено першу навчальну зустріч.

 

Тренінг та сеанси запитань-відповідей, а також аналіз конкретних звернень і ситуацій вів Віктор Барвіцький, представник Уповноваженого з дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України.

До навчань були залучені представники відділу звернень громадян та юридичних осіб, Центру комунікацій, служби проректора з наукової роботи, юридичного відділу, бухгалтерії, планово-фінансового відділу, відділу кадрів, відділу забезпечення організації процесу закупівель, студмістечка, навчально-методичного центру організації освітнього процесу, адміністративно-господарської частини.

Відкриваючи зустріч, проректорка зі зв’язків з громадськістю Олена Добржанська подякувала Людмилі Денісовій, Уповноваженій Верховної Ради України з прав людини «за допомогу в організації цієї зустрічі, а також за консультації відомства для нашого Університету». Олена Леонідівна наголосила, що «Університет був і залишається у правовому полі, але норми зараз змінюються. Сподіваємося на серію таких зустрічей із детальнішим тлумаченням законодавства».

Віктор Барвіцький подякував за запрошення та зауважив, що «Служба Уповноваженої з прав людини давно співпрацює з Університетом. Експерти КНУ допомагають у роботі над щорічною доповіддю Уповноваженої, спільно опрацьовуємо проблематику, щоб знайти концептуальне, науково обґрунтоване рішення проблем, розв’язати їх у позитивному плані».  

Законодавство про доступ до інформації регулюється трьома основними статтями Конституції України – 32, 34 та 40. Проте, за словами Віктора Барвіцького, часто трапляється так, що одне суперечить іншому, і «доводиться блукати в трьох соснах» – між правом громадян на інформацію, запобіжниками щодо зловживання цим правом і дотриманням права на захист персональних даних». Як показав тренінг, нерідко з цим стикаються і співробітники Університету, які виконують функції відповідальних осіб розпорядника публічної інформації.  

Уповноважений дав рекомендації, як розпорядникам реагувати на зловживання права на інформацію, як відповідати заявникам, які надають невиправданий, невизначений запит, що може становити потенційну загрозу безпеці закладу, конкретної особи, щодо якої запитується інформація, розпалювати ворожнечу, розкривати державну таємницю, стосуватися авторського права на інтелектуальну власність, становити загрозу втручання в діяльність Університету чи виглядати як кібератака тощо. Зловживачі можуть використовувати маніпуляції та підміну понять, гальмувати роботу підрозділу. Важливо розрізняти справжні та посутні запити від інформаційних атак та інших неправомірних дій, оцінку яким мають давати правоохоронні органи.

Під час зустрічі вдалося розглянути та обговорити цілу низку показових кейсів. Такий досвід буде корисним з практичної точки зору та сприятиме подальшому розвитку сфери доступу до публічної інформації в Університеті.

Представник Уповноваженої передав до Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича КНУ та представникам усіх присутніх на зустрічі примірники науково-практичного посібника «Рекомендації Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань додержання конституційного права людини і громадянина на доступ до інформації» – актуальні пропрацьовані узгодження законодавства.

Наступний тренінг домовлено провести в значно ширшому колі, із залученням співробітників та студентства Університету.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024