Новини

 

Засідання Вченої ради: підсумки 11 жовтня

11.10.2021

 

Про важливі науково-організаційні, навчальні, кадрові й методологічні аспекти діяльності Київського національного університету імені Тараса Шевченка йшлося на черговому засіданні Вченої ради.

 

 

Голова Вченої ради Леонід Губерський відкрив засідання й закликав чітко дотримуватися регламенту, із огляду на значну кількість запланованих до обговорення доповідей.

Перед розглядом основних питань засідання ректор Володимир Бугров вручив дипломи про присвоєння вчених звань професорів працівникам Київського національного університету імені Тараса Шевченка, зокрема, Ганні Малкіній, Тетяні Траверсе, Олені Чуйко, Олені Щербині, Геннадію Казакевичу й Вадимові Цюрі. Потому було вручено дипломи докторів наук Наталії Дембицькій і Оксані Мельник. За видатні професійні досягнення почесними грамотами Університету було відзначено Василя Костицького, Віктора Мартинюка, Миколу Петровського й Ігоря Смирнова. Іменними подяками ректора Університету було відзначено таких працівників, як Юлія Бас, Ірина Биба, Тетяна Виноградова, Станіслав Вільчинський, Леся Герасименко, Василь Гребінь, Людмила Гуменюк, Борис Довгий, Ірина Ізарова, Валентина Коваленко, Ігор Коломієць, Тетяна Кудріна, Ганна Мисака, Євгенія Мороз, Валерій Павленко, Олег Перегуда, Аліна Проскурня, Іван Ромащенко, Сергій Сніжко, Дарія Щеглюк і Олена Яфінович.

Першим питанням порядку денного члени Вченої ради заслухали доповідь про результати вступної кампанії 2021 року й завдання щодо забезпечення набору вступників до КНУ імені Тараса Шевченка на наступний навчальний рік, з якою виступив відповідальний секретар Приймальної комісії Андрій Креневич та проректор з науково-педагогічної роботи Андрій Гожик. Відповідальний секретар нагадав учасникам про особливості цьогорічної вступної кампанії за освітнім ступенем бакалавра й магістра (можливість подавати сертифікати ЗНО, отримані упродовж останніх трьох років, запровадження нижніх порогових значень для участі в конкурсному відборі для навчання за державним замовленням й для вступу на спеціальності окремих галузей знань і подібне); наголосив на абсолютному зростанні кількості поданих вступниками цьогоріч заяв до КНУ імені Тараса Шевченка та звернув увагу присутніх на підвищення середнього конкурсу для абітурієнтів бакалаврату й магістратури, а також на покращення якості підготовки абітурієнтів Університету. Завершив свою частину доповіді Андрій Креневич подякою за злагоджені зусилля всіх працівників, залучених до організації й проведення вступної кампанії.

Співдоповідач із цього питання, проректор з науково-педагогічної роботи Андрій Гожик, навів ґрунтовний аналіз навчальних програм у розрізі кількості вступників, з числа набраних студентів. Також він закликав колег бути раціональнішими в питаннях формування освітніх портфелів кафедр, а відтак – і кожного з навчальних підрозділів.

З доповіддю про результати впровадження в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка єдиної корпоративної електронної пошти в домені knu.ua виступила проректорка з науково-педагогічної роботи (зв’язки з громадськістю). Олена Добржанська наголосила: «Уніфікація офіційного службового обміну інформацією є важливим елементом репутації й корпоративної культури Університету й політики інформаційної безпеки». Проректорка зі зв’язків із громадськістю окреслила переваги користування єдиною корпоративною поштою й запропонувала розглянути Положення про організацію та користування корпоративною електронною поштою, що й було прийнято в цілому членами Вченої ради.

Присутні заслухали виступ ректора Володимира Бугрова про рішення вченої ради факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем щодо зміни підпорядкування окремих кафедр підрозділу. Участь в обговореннях узяли декан ФРЕКСу Андрій Нетреба, заступник директора з науково-педагогічної роботи Інституту післядипломної освіти Володимир Шевченко, голова Вченої ради університету Леонід Губерський і директор Навчально-наукового інституту високих технологій Ігор Комаров. Підсумками розгляду питання стало схвалення пропозиції ректора щодо кандидатури проректора Андрія Гожика, як координатора подальшого проведення запропонованих структурних змін, і рекомендації голови Вченої ради прийняти ухвалене факультетом рішення в цілому.

Упродовж засідання було погоджено й важливі кадрові питання. За поданнями вчених рад навчальних підрозділів КНУ імені Тараса Шевченка звання професорів було присвоєно Віті Гоян і Дмитрові Олтаржевському, викладачам Навчально-наукового інституту журналістики, а також Людмилі Славовій, співробітниці Навчально-наукового інституту філології. Вчені звання доцентів здобули Оксана Оверчук (Навчально-науковий інститут філології) і Тетяна Нич (географічний факультет). Вчені звання старшого дослідника присвоєно Тетяні Вовк і Тетяні Галеновій (обидві – працівниці ННЦ «Інститут біології та медицини»), а також Ірині Голені, Іллі Гуральському, Вікторії Москвіній, Анні Павліщук, Наталії Струтинській і Дмитрові Хоменку (усі – співробітники хімічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка).

Під час розгляду поточних аспектів діяльності Університету було обговорено й погоджено:

  • план роботи Вченої ради на 2021/2022 навчальний рік, склад і план роботи Постійних комісій Вченої ради на зазначений період – за доповіддю голова Вченої ради Леоніда Губерського;
  • нову редакцію Порядку конкурсного відбору на посади науково-педагогічних працівників у КНУ імені Тараса Шевченка – за виступом першого проректора Володимира Ільченка;
  • оновлення редакції Положення про присвоєння вчених звань професора, доцента, старшого дослідника у КНУ імені Тараса Шевченка – за доповіддю проректора з науково-педагогічної роботи Андрія Гожика;
  • процедуру зарахування до докторантури на 2021–2023 навчальні роки – за доповіддю проректорки з наукової роботи Ганни Толстанової;
  • зміну назви вiддiлу внутрiшнього контролю та аудиту Університету – за виступом голови постійної комісії Вченої ради Валентини Чепак;
  • кандидатури для участі в конкурсі НАН України на здобуття премій імені видатних учених України – за доповіддю голови постійної комісії Вченої ради Сергія Вижви.

Серед інших важливих питань функціонування КНУ імені Тараса Шевченка, було погоджено важливі питання поточного функціонування Навчально-наукового інституту публічного управління та державної служби за доповіддю в.о. директора підрозділу Лариси Комахи. Наприкінці засідання ректор Володимир Бугров презентував підготовлений робочою групою на чолі з проректором Олегом Федевичем проєкт подальшої трансформації студентського містечка Київського національного університету імені Тараса Шевченка через розбудову нових гуртожитків. Присутні жваво долучилися до обговорень і в подальшому схвалили запропонований план дій у цілому.

Рішення засідання буде оприлюднено на сайті Вченої ради Університету відповідно до встановленого порядку.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024