Новини

 

В Університеті відкрили Центр досліджень країн АСЕАН

19.10.2021

19 жовтня 2021 року в КНУ на базі ННІ міжнародних відносин відбулося урочисте відкриття Центру досліджень країн АСЕАН.

 

У церемонії відкриття взяли участь Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Посол республіки Індонезія в Україні Юдді Кріснанді, Посол Соціалістичної республіки В’єтнам в Україні Нгуєн Хонг Тхакь, Тимчасова повірена у справах Посольства Малайзії в Україні Фадгіли Дауд, ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров, директор ННІ міжнародних відносин Валерій Копійка.

У вступному слові ректор КНУ Володимир Бугров зазначив: «Вагомим вектором розвитку міжнародних відносин України є співпраця з країнами Південно-Східної Азії. Започаткування роботи Центру досліджень країн АСЕАН – це яскрава сторінка, коли ми як державна інституція декларуємо ці контакти. Сьогодні ми є свідками спільної праці посольств, Міністерства закордонних справ України й Університету».

Основним завданням центру стане налагодження ефективної взаємодії між дослідниками та науковцями, розвиток гуманітарно-освітніх контактів між Україною та країнами АСЕАН.

Міністр Закордонних справ України Дмитро Кулеба зауважив, що 30 років незалежності зовнішня політика України була сфокусована в Західному напрямі.  Це те, що потрібно змінювати, бо світ – набагато більший. Він підкреслив: «Я радий, що моя ініціатива щодо створення Центру досліджень країн АСЕАН – реалізована.  Велика подяка Університету й посольствам. В Азії є прислів’я: «Коли дме вітер змін, одні будують стіни, а інші будують вітряки». Безумовно, ми з країнами АСЕАН будуємо вітряки, які вироблятимуть енергію для руху наших відносин уперед. Одним з цих вітряків є Центр досліджень країн АСЕАН, який ми відкрили тут».

Домовленості про відкриття на базі ННІ міжнародних відносин Центру досліджень країні АСЕАН було досягнуто минулого року під час тристоронньої зустрічі між керівництвом Університету, Міністерством закордонних справ та послами держав-членів АСЕАН в Україні.

 

Довідково: 

Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) – це ключова регіональна організація Південно-Східної Азії, створена у 1967 році, до якої входять 10 країн: Бруней Даруссалам, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни.

Україна активно працює над інтенсифікацією відносин з азійськими країнами і співробітництво з АСЕАН є запорукою успіху на цьому шляху. Серед ключових країн-партнерів України за підсумками першого півріччя 2020 року  Індонезія, В’єтнам, Малайзія, Таїланд, Сінгапур.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024