Новини

 

Засідання Вченої ради: підсумки 1 листопада

01.11.2021

Про результати акредитації освітніх програм Університету, досвід навчання іноземних студентів на факультетах в інститутах КНУ йшлося на черговому засіданні Вченої ради.

Відкрив засідання Голова Вченої ради Леонід Губерський. Він, перед розглядом основних питань, надав слово ректору КНУ Володимиру Бугрову для вручення нагород.

«Ми запросили сьогодні наших колег, які 7 років поспіль супроводжували справу про так зване «скіфське золото», а 26 жовтня Апеляційний суд Амстердама постановив, що «кримські скарби» мають бути передані українській державі. Велику роботу для того, аби історичні експонати із чотирьох кримських музеїв були повернуті в Україну провели юристи. Одним із них є викладач, а троє випускники юридичного факультету та ННІ міжнародних відносин нашого Університету. Це засвідчує високий професіоналізм, патріотичну позицію випускників і працівників Шевченкового університету та є яскравим прикладом того, що КНУ імені Тараса Шевченка готує фахівців високого класу», – наголосив Володимир Бугров та вручив Подяки Ректора професору кафедри міжнародного приватного права ННІ міжнародних відносин Анатолію Довгерту, випускнику ННІ права Андрію Карнаухову, випускникам ННІ міжнародних відносин Андрію Пилипенку й Олені Гладюк.

«Ця справа має величезне політичне значення. Це свідчить проте, що та, так би мовити, лжекострукція, яку вибудував наш сусід – посипалася. Випав перший камінь з тої будівлі», – зауважив під час отримання Подяки професор Анатолій Довгерт.

Випускники Університету теж подякували ректору та членам Вченої ради. Андрій Карнаухов підкреслив: «Без тих знань, які ми отримали в Шевченковому університеті ця перемога була б неможливою». «Я завжди пишаюся, що є випускником найкращого університету України», – сказав Андрій Пилипенко. Подякувала за отримані в КНУ знання й Олена Гладюк, зазначивши, що це дало можливість проявити себе та здобути таку важливу перемогу для України.

Також ректор привітав професорів КНУ, які ушановані державними відзнаками та вручив:

  • Почесну відзнаку Міністерства оборони України «За сприяння Збройним силам України» завідувачці кафедри кібербезпеки та захисту інформації факультету інформаційних технологій Наталії Луковій-Чуйко;
  • Грамоту МОН України професору ННІ міжнародних відносин Сергію Білецькому;
  • Подяку МОН України професору ННІ права Максиму Куцевичу.

Володимир Бугров також вручив Подяки ректора Університету за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців, організаційну діяльність у сфері освіти та з нагоди особистого ювілею завідувачу кафедри стародавнього світу та середніх віків історичного факультету Віктору Ставнюку, в. о. завідувача кафедри міжнародних комунікацій та комунікативних технологій ННІ міжнародних відносин Сергію Даниленку, завідувачу кафедри екології та зоології ННЦ «Інститут біології та медицини» Дмитру Лукашову.

Першим питанням порядку денного була наукова доповідь декана історичного факультету Івана Патриляка «Червоний корпус – історія будівництва».

Далі проректор з науково-педагогічної роботи Андрій Гожик виступив з доповіддю «Про результати акредитації освітніх програм Університету за усіма рівнями вищої освіти у 2020 – 2021 н.р.».

Він підкреслив, що за минулий навчальний рік пройшли всі етапи процедури акредитації 58 освітніх програм (у 2019 – 2020 н.р. – 32 освітні програми). Університет сьогодні є найбільшим замовником послуг Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти України (упродовж 2019 – 2020 – 2021 – 2022 н.р. процедури акредитації пройшли і мають пройти більше 240 програм) та одним із найбільших кадрових донорів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти України (майже 200 науково-педагогічних працівників і здобувачів освіти Університету є експертами і членами галузевих експертних рад).

На думку Андрія Гожика, досвід проходження акредитації освітніх програм дозволив Університету виявити слабкі місця внутрішньої системи забезпечення якості освіти і освітньої діяльності, і, водночас, розробити пропозиції щодо вдосконалення зовнішньої системи забезпечення якості освіти. Більшістю акредитаційних справ, які вже завершені, система забезпечення якості освіти Університету визнається інноваційною і вартою наслідування, однак навіть найдосконаліша внутрішня система забезпечення якості освіти не зможе гарантувати високу якість освітнього процесу доти, доки науково-педагогічні працівники, адміністрація, навчально-допоміжний персонал і студенти не будуть працювати над досягненням спільної мети – гарантованої високої якості підготовки фахівців за всіма рівнями вищої освіти

Проректорка з міжнародного співробітництва Ксенія Смирнова представила на розгляд Вченої ради доповідь: «Про досвід навчання іноземних студентів на факультетах/ в інститутах Київського національного університету імені Тараса Шевченка». Вона зазначила, що сьогодні в Університеті навчається 1669 іноземних студентів із понад 60 країн світу, з них на підготовчому відділені для іноземних громадян – 108 слухачів, що загалом складає 6,3% від загальної кількості студентів. Проректорка зауважила, що питання вивчення української мови як мови навчання для іноземних громадян нині є одним із пріоритетних. На підготовчому відділенні для іноземних громадян є курс доуніверситетської підготовки з вивчення української мови та спеціальних дисциплін (за спеціалізаціями), на який визначено 720 навчальних годин. Водночас вивчення фахової української мови впродовж 1 семестру, яке передбачено у більшості навчальних планів (переважно 180 годин), є недостатнім для іноземців. Це питання є одним із найважливіших чинників успішного навчання іноземних студентів та адаптації до умов проживання у чужій країні. Безсумнівно, мовне середовище суттєво впливає на процес адаптації.

Ксенія Володимирівна також зауважила, що аналізуючи динаміку вступу іноземних студентів до Університету слід констатувати, що період 2020 – 2021 років відзначився повільним спадом кількості вступників, яке пов’язано із обмеженнями в’їзду до країни у зв’язку із санітарно-епідеміологічною ситуацією в Україні та світі загалом.

У своїй доповіді проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова повідомила присутнім про результати першого етапу конкурсного відбору МОН України проєктів наукових робіт та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених у 2021 році, що виконуватимуться коштом видатків загального фонду державного бюджету у 2022 – 2024 роках. Також проректорка доповіла про видачу дипломів здобувачам ступеня доктора філософії, які захищали дисертаційні роботи в разових спеціалізованих вчених радах колишньої Національної академії державного управління при Президентові України.

«Концепцію розвитку гуманітарної політики в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка на період 2021 – 2026 років» презентувала проректорка з гуманітарних питань Інна Степанець. Після обговорення її було затверджено членами Вченої ради.

Під час засідання також було обговорено «Пам’ятку норм етичної поведінки для учасників освітнього процесу Київського національного університету імені Тараса Шевченка», про яку доповів голова Постійної комісії Вченої ради В’ячеслав Мордвінцев.

Рішення засідання буде оприлюднено на сайті Вченої ради Університету відповідно до встановленого порядку.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024