Новини

 

Шевченків університет та Музей становлення української нації домовилися про співпрацю

09.09.2022

Делегація КНУ імені Тараса Шевченка на чолі з ректором Володимиром Бугровим відвідали Музей становлення української нації.

Мета візиту – підписання меморандуму про співпрацю.

 

Музей «Становлення української нації» – це перший в Україні інноваційний музей історії, де минуле поєднується з сучасними технологіями. До створення музею були долучені 37 вчених, 40 наукових організацій, 53 музеї, значна кількість культурних та громадських організацій.

Відкриваючи урочисту частину зустрічі, Олена Добржанська, проректорка зі зв’язків з громадськістю КНУ імені Тараса Шевченка, зазначила: «Консолідація нації – це три складові: спільна слава в минулому, спільна воля в сучасному, спільна мета в майбутньому. Ми сьогодні розуміємо спільну нашу мету: нам потрібна перемога і ми її здобудемо. Для цього спільна діяльність об’єднує нас усіх. Але зберегти своє коріння і свою спільну славу, продемонструвати і донести її насамперед усім українцям, а також і всьому світу – це є неймовірно важливе завдання. І Шевченків університет як освітня і наукова установа не може стояти осторонь. Ми долучаємося до всіх проєктів, які працюють на те, щоб наша спільна слава, наша справжня історія стала надбанням всього людства, щоб вона цінувалася, зберігалася, плекалася. І сьогоднішня наша зустріч саме на це й спрямована, коли ми об’єднуємо наші зусилля для подальшої плідної співпраці. Дякуємо авторам музею за неймовірно красиву, важливу і безцінну справу».

У своєму вітальному слові ректор Університету Володимир Бугров наголосив на фундаментальності ідеї музею, «бо ми бачимо тяглість. Тут заповнені розриви, лакуни, що дозволяє нам побачити єдність народів, які мешкали на цій території, які ідентифікували себе з певним етносом. Ми можемо бачити тут історію формування духу. Саме духу, бо дух нації, дух народу дозволяє усвідомити себе. Квінтесенцією того, що ми також бачимо в цьому музеї, є відсутність страху. Того страху, який принижує. Наша єдність, наша спільна праця дозволяє подолати той біологічних страх. Щиро вдячний творцям музею, бо це величезна справа, адже саме через долучення до реальної історії, яку сьогодні бачимо і відкриваємо, ми можемо вибудовувати місточок до майбутнього. Українці – це світ. Нам треба відкривати себе й розуміти, хто ми і звідки, і на цій основі робити висновок, куди ми йдемо. Переконаний, що наша співпраця з музеєм дасть кожному нас – і студентам, і співробітникам, викладачам – розуміти цей місточок. Дякую за можливість побувати тут сьогодні».

Засновник Музею Валерій Галан відзначив, що в нинішній війні наша боротьба – «відтворення, відродження, збереження і плекання нашого фундаменту – історії, культури, традицій і мови. На цьому стоїть будь-яка нація. Виграти – це відродити фундамент. Історичний фундамент відроджується тільки в наукових працях і в музеях – це у них потім беруть матеріали драматурги й режисери для своїх творів». Валерій Васильович подякував, що «найбільш знаний університет країни долучається до цієї роботи, імідж вашого закладу, ваших фахівців працюватиме для такої високої справи». Пан Галан розповів про свої подальші плани щодо відкриття мережі музеїв у містах, «де пульсувала історія», «ці музеї будуть пов’язані з Києвом як пуповиною, столицею всіх земель». Тому закликав фахівців Університету, «одержимих ідеєю виграти ідеологічну війну», долучатися до важливої роботи.

Співпраця Шевченкового університету та Музею сприятиме популяризації та дослідженню інформації про події та історичні факти, спрямовані на пробудження національної свідомості українців, підняттю самооцінки нації, відчуттю гідності та патріотизму, висвітленню культури та традиції українського народу; об’єднанню українців навколо спільної історії; поширенню інформації для широкого загалу українців та іноземних громадян історичні факти про велич українського народу та його участь у розвитку Європи; консолідації та розвитку українського суспільства, формуванню відповідальності за своє майбутнє; сприянню активізації громадських ініціатив.

Для досягнення мети Меморандуму Сторони домовилися спільно проводити діяльність шляхом, зокрема:

  • обміну досвідом, інформацією, необхідними матеріалами та документами, які мають значення для співпраці;
  • організації та проведення культурно-освітніх, просвітницьких та наукових заходів в царині науково-дослідної, науково-методичної, науково-експозиційної та культурно-освітньої діяльності з метою розвитку професійних компетенцій, зокрема для музейних працівників, у формі семінарів, лекцій, конференцій, «круглих столів», інших заходів, спрямованих на реформування музейної ефери України, популяризацію історії та культури задля формування у громадян України патріотизму, національної свідомості, критичного мислення та активної позиції.

Меморандум також передбачено проведення виробничих та науково-дослідних практик для студентів Університету.

Володимир Бугров передав Валерію Галану пам’ятні подарунки. Після підписання меморандуму пан Валерій особисто провів екскурсію музеєм для делегації університету.

 

 

Фото: Юлія Кузьменко
Відео: Ельдар Якушин

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024