Новини

 

В Університеті стартувала сертифікаційна програма з євроінтеграції

19.12.2022

 

Відкриття спеціальної сертифікаційної програми Training European Studies EU2U на базі Центру європейської освіти відбулося 19 грудня в онлайн-форматі.

«Безперечно, що курс на європейську інтеграцію є свідомим вибором України, її громадян та влади, що є принципом, закріпленим у Конституції України. Водночас зовнішньополітичні орієнтири країни мають мобілізувати українське суспільство та владу, сприяючи тим самим зміцненню національної безпеки, її суверенітету та територіальної цілісності, що є надзвичайно актуальним на цьому етапі розвитку державності», – наголосив ректор КНУ Володимир Бугров у своєму вступному слові.

Він також зазначив, що Університет вже має досвід у ведені подібних курсів. На базі Центру передового досвіду Жана Моне вже об’єднано понад 50 спеціалізованих курсів з європейської інтеграції. За таким напрямом відбувається навчання та підготовка державних службовців в ННІ публічного управління та державної служби. Крім того є подальші амбітні плани щодо розширення курсів, створення нових цільових програм у Центрі європейської освіти!

Вітаючи слухачів, заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква зауважив, що ця програма поклала початок практичної реалізації ініціативи Президента із заснування в Україні Коледжу Європи, анонсованої у липні цього року. Наступним щаблем на цьому шляху буде започаткування програми підвищення кваліфікації для державних службовців та магістерської програми «Європейські студії» на базі КНУ. «Чому це важливо? Робота усіх гілок влади із наближення офіційного інституційного приєднання України до європейського проєкту набирає все більших обертів. Вже триває активна робота із започаткування переговорів про вступ. Саме зараз час опікуватися вихованням нової української європейської еліти із європейським виміром мислення, яка вестиме нашу державу до Європейського Союзу. Це і є стратегічним завданням програми європейських студій. Вірю, що спільно з КНУ імені Тараса Шевченка ми підготуємо кваліфіковану генерацію українських державних службовців, які зроблять Україну надійним членом Європейського Союзу», – підкреслив Ігор Жовква.

Проректорка з міжнародного співробітництва Ксенія Смирнова, як координаторка проєкту, окреслила основні переваги нового курсу: «Це перша сертифікаційна програма, учасниками якої стали магістри, докторанти, державні службовці, судді, юристи, економісти, політологи, що здобудуть нові навички у сфері європейської інтеграції. Знання та компетентності учасники будуть отримувати як від українських експертів, так і від європейських досвідчених професорів та практиків. Стратегічним завданням програми є виховання еліти із європейським виміром мислення. Попереду формування сильного Центру європейських студій».

Першим лектором курсу став Герман ван Ромпей, бельгійський політик, голова Європейської ради (2010—2014); 28-й прем'єр-міністр Бельгії. Він прочитав лекцію на тему «Історія європейської інтеграції».

У вступній частині він наголосив: «Європейський Союз починався як мирний проєкт. Це історія успіху. Україна колись стане його частиною, рятуючись від того, що сталося у 2022 році, annus horribilis. Давайте подумаємо про це, у час, коли наближається Різдво, свято надії. Ви можете й надалі розраховувати на своїх друзів і союзників. Прийде день, коли ми будемо разом у Києві, щоб святкувати перемогу, а потім разом працювати над розбудовою нової, європейської України, за яку стільки людей віддали свої життя. Ви є прикладом рішучості та солідарності для всіх нас. Одного разу ми пройдемо через ті самі двері до землі обітованої Європейського Союзу».

 

Центр комунікацій

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024