Новини

 

Команда Університету візьме участь у Міжнародному турнірі фізиків

10.02.2023

Перше місце на ювілейному ХХ Всеукраїнському студентському турнірі фізиків виборола команда «Синтез при Свічках» факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем КНУ імені Тараса Шевченка. Відтак шевченківці представлятимуть Україну на Міжнародному студентському турнірі фізиків у Парижі.

 

Традиційне творче змагання серед студентів-фізиків закладів вищої освіти цьогоріч відбулося 3-7 лютого. Команду КНУ представляли Дарина Сич (2 курс – лідерка), Анастасія Демидченко (2 курс), Ігор Сачок (3 курс), Ернест Сорокун (3 курс), Богдан Михайленко (6 курс) та Олег Штанько (6 курс).

Молоді дослідники завзято генерують нові ідеї, попри складнощі воєнного часу, на що, власне, промовисто вказує назва команди «Синтез при Свічках».

Представникам КНУ довелося помірятися знаннями із сильними супротивниками: командами «ФФФТ» і «Бісенята» Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна та командою «Морально нестійка левітація» Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського.

Упродовж чотирьох днів студенти-шевченківці під керівництвом наставника – доцента кафедри електрофізики Михайла Висоцького захищали свої наукові рішення і результати експериментів.

Учасники команд обговорили принцип дії мендосінометра, особливості утворення колових гало на склі, побудували вимірювач сірників на основі звуку при струсі коробки, продемонстрували утворення плазми у мікрохвильовій печі, дослідили можливість магнітної передачі, пояснили принцип побудови анемометра на основі звуку тріпотіння прапора та дослідили, які конструкції можна утворити з чіпсів Pringles.

Впевнено лідируючи в усіх трьох відбіркових турах, у фіналі команда «Синтез при Свічках» обійшла харків’ян із «ФФФТ» з невеликим відривом і посіла перше місце в командному заліку.

Окрім цього, представники КНУ вибороли нагороди і в індивідуальних номінаціях. Так, Олег Штанько отримав І диплом в особистому заліку та диплом за краще опонування, а лідерці команди Дарині Сич вручили ІІ диплом в особистому заліку та диплом за краще рецензування.

Доповіді Богдана Михайленка та Ігоря Сачка викликали неабияку зацікавленість усіх учасників турніру та були високо оцінені суддями.

У квітні 2023 року команда «Синтез при Свічках» вирушить на Міжнародний студентський турнір фізиків, що відбудеться у Парижі (Франція). І це буде не перший досвід участі студентів факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем КНУ в міжнародних змаганнях.

У травні 2022 року, в самий розпал широкомасштабної війни в Україні, молоді науковиці-фізикині Університету зібрали в собі сили та мужність, щоб взяти участь у студентському турнірі з фізики в Колумбії. У прискореному режимі, з перервами на вибухи та вимкнення електрики, дівчата опанували програму підготовки, на яку зазвичай витрачають 6-8 місяців, і гідно представили нашу країну. 

Як і тоді, Україні нині важливий кожен успіх. Ми бажаємо учасникам команди «Синтез при Свічках» натхнення, творчих успіхів та цікавої гри! Віримо, що ви продемонструєте синтезовану силу українського духу.

 

Центр комунікацій 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024