Новини

 

У пам’ять про історика Юрія Сороку

27.03.2024

Академія пам’яті, присвячена 70-річчю від дня народження доктора історичних наук, професора Юрія Михайловича Сороки відбулася на історичному факультеті КНУ імені Траса Шевченка 27 березня 2024 року.

Про життєвий і творчий шлях професора Юрія Сороки, його внесок у розвиток українознавства, у підготовку нової генерації істориків розповіли колеги, вихованці, друзі, рідні.

Модерувала пам’ятний захід завідувачка кафедри архівознавства та спеціальних галузей історичної науки Галина Коцур. У вступному слові модераторка окреслила основні віхи життя та етапи становлення Юрія Сороки як науковця, людини, громадянина.

Професорка зауважила, що майбутній видатний історик свою долю з Шевченковим університетом пов’язав у 1974 році. «Тут він пройшов шлях від слухача підготовчого відділення, студента історичного факультету, аспіранта – до професора, заслуженого діяча освіти України. Працював на посаді асистента, згодом доцента історичного факультету. У 1989–1993 роках був заступником декана історичного факультету. З 1991 року наукова та педагогічна діяльність Юрія Михайловича була нерозривно пов’язана з кафедрою архівознавства та спеціальних галузей історичної науки», – розповіла Галина Коцур.

«Надзвичайно відповідальним, компетентним, виваженем, діловим таким у наших спогадах залишиться професор Юрій Сорока, – наголосив Голова Вченої ради КНУ імені Тараса Шевченка, доктор філософських наук, професор, академік НАН України Леонід Губерський. Юрій Михайлович був Людиною, на яку завжди можна покластися. Він вмів знайти рішення в будь-якій ситуації», – підкреслив Леонід Губерський.

Заступник декана Історичного факультету Тарас Пшеничний сказав: «Згадуючи професора Юрія Сороку, процитую відому фразу Ісаака Ньютона: "Якщо я бачив далі за інших, то лише тому, що стояв на плечах титанів". Бо саме таким титаном залишиться у нашій пам’яті Юрій Михайлович. Дякую всім, хто долучився до нашого заходу, адже зберігати тяглість традицій, напрацювань і досягнень, які створили попередні покоління, – наш обов’язок».

Головний редактор фахового видання «Часопис української історії», професор кафедри етнології та краєзнавства Історичного факультету Анатолій Коцур презентував спеціальний випуск журналу, присвячений пам’яті та 70-річчю з дня народження Юрія Сороки. Розповів про підготовку цього видання, роботу в архівах, опрацювання матеріалів про період служби Юрія Михайловича в армії, навчання на підготовчому відділенні та студентські роки. Поділився власними спогадами про свого колегу й однодумця. 

Заслужений професор КНУ імені Тараса Шевченка Ярослав Калакура підкреслив, що Юрій Сорока – знана і яскрава особистість в українській історичній науці. За його словами, Ю.М. Сорока чи не єдиний з-поміж істориків Шевченкового університету захистив докторську дисертацію за спеціальністю «Українознавство», адже тривалий час українознавство як наука й освітня дисципліна не визнавалося. 

Ярослав Калакура у своєму виступі зауважив: «Свого часу український педагог Василь Сухомлинський зазначав, що людина народжується для того, щоб залишити після себе слід вічний. Для Юрія Михайловича Сороки цей слід вимірюється як його науковими працями, внеском у підготовку й виховання нових генерацій істориків та архівістів, так і людськими якостями: порядністю, доброзичливістю, працьовитістю, скромністю, толерантністю, відданістю українській справі».

Поділилися своїми спогадами про Юрія Сороку завідувач кафедри історії світового українства, доктор історичних наук, професор Володимир Сергійчук; однокурсник, професор Григорій Савченко; близький товариш, професор Валерій Павленко; аспірантка Юрія Михайловича, завідувачка архіву юридичної фірми «Ілляшев та Партнери» Інна Хомич.

Спогадами про те, яким Юрій Михайлович був у дитинстві, у колі сім’ї, у стосунках із товаришами, як виховув дітей, поділилися дружина Людмила Сорока та  рідний брат Михайло Сорока. 

Під час заходу родина Юрія Сороки передала бібліотеці його останню наукову роботу в співавторстві «Сталінські репресії на західних землях України 1939-1953», а також два видання історико-краєзнавчої книги «Правічна дорога до храму», присвячені історії церков села Романів на Волині – малій батьківщині автора. 

Варто зауважити, що, вшановуючи пам’ять вченого, Наукова бібліотека ім. М. Максимовича пропонує ознайомитись із монографіями та статтями Юрія Сороки з колекції праць викладачів і співробітників Університету, а також із публікаціями, присвяченими йому.

Професор Юрій Сорока Людина великого серця, Вчений, Педагог, Патріот, який любив Україну, свою Волинь і рідне село Романів, історію якого написав. Вічно у нашій пам’яті, в історії Університету, факультету, архівознавчої кафедри. 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024