Новини

 

Народні депутати обговорили з науковцями КНУ питання психосоціальної допомоги ветеранам

25.04.2024

У КНУ імені Тараса Шевченка 24 квітня відбулося виїзне засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу, соціальної підтримки, медичного забезпечення ветеранів війни, військовослужбовців, Захисників і Захисниць та членів їх сімей.

 

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №9423 про Державну ветеранську патронатну службу, що як окрема структура буде створена при Кабінеті міністрів. 

Напередодні голосування у парламенті члени ТСК з питань правового статусу, соціальної підтримки, медичного забезпечення ветеранів війни, військовослужбовців, Захисників і Захисниць та членів їх сімей зустрілися із фахівцями Університету, котрі мають напрацювання у сфері психічного здоров’я як у практичній, так і науковій діяльності.

Голова ТСК, народна депутатка Яна Зінкевич повідомила, що до Державної ветеранської патронатної служби на першому етапі буде залучено 15 тисяч людей – помічників, які допомагатимуть ветеранам повернутися до цивільного життя, а також тренерів із психологічної підтримки. Наразі відбувається переосмислення державної політики у справах ветеранів, і законодавці охоче опиратимуться на ресурсний і науковий потенціал українських ЗВО. 

На порядку денному засідання було два питання:

  • Ознайомлення з діяльністю Військового інституту КНУ імені Тараса Шевченка: підготовка фахівців для всіх військових формувань за спеціальністю 053 «Психологія»;
  • Про навчання/перенавчання/підвищення кваліфікації, зокрема зі скороченим терміном навчання за спеціальністю 053 «Психологія» ветеранів війни та демобілізованих у цивільне життя для надання психологічної допомоги за принципом «рівний – рівному».

З організацією підготовки фахівців за спеціальністю «Психологія» у Військовому інституті КНУ народних депутатів ознайомили проректор з науково-педагогічної роботи КНУ Андрій Гожик, заступник начальника Військового інституту полковник Олексій Андріяш, заступник начальника Військового інституту з навчальної роботи полковник Анатолій Лойшин. Детальніше про бакалаврські та магістерські програми, за якими здійснює навчання кафедра військової психології та педагогіки Військового інституту, доповіла начальниця кафедри полковник Наталія Мась.

Доповідачі підкреслили, що військових психологів готують лише у ВІКНУ. Базову освіту майбутні військові психологи здобувають на Факультеті психології КНУ.

Особливу увагу під час виїзного засідання було приділено реалізації проєкту для ветеранів «Рівний – рівному», який, після років напівформального функціонування, отримав новий імпульс державної підтримки.

Проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова повідомила, що на запит уряду фахівцями Факультету психології, ВІКНУ та Інституту психіатрії розробляється освітня програма для забезпечення виконання цього проєкту. Програма передбачає підготовку фасилітаторів – людей, які забезпечуватимуть комунікацію в контексті психічного здоров’я, реабілітації, звернень до професійної медичної допомоги ветеранів тощо.

Водночас на базі Інституту післядипломної освіти КНУ вже діють короткі сертифікатні програми за спеціальністю «Психологія», якими можуть скористатися і ветерани-учасники бойових дій, і волонтери та соціальні працівники, які працюють із середовищем ветеранів, і ті, хто просто має на меті розвинути знання щодо долання стресу, пошуку самовизначеності тощо.

Ганна Толстанова також наголосила на участі науковців КНУ в міжнародних науково-освітніх, соціальних проєктах за напрямом психологічної підтримки військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх родин. «Через наш Міждисциплінарний аналітичний центр соціально-економічного добробуту та психічного здоров’я ми можемо готувати аналітичні матеріали, рекомендації для їх імплементації в законодавчі ініціативи», – сказала проректорка.

За результатами обговорення народними депутатами – членами Тимчасової спеціальної комісії ВР були взяті до уваги пропозиції, озвучені представниками Університету, та ухвалені відповідні рішення про подальшу співпрацю.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024