Новини

 

Спостережна станція Астрономічної обсерваторії: майбутнє університетської науки в об’єктивах телескопів

13.06.2022

Завершення робіт зі встановлення більш сучасного наукового обладнання для телескопів стало нагодою для керівництва КНУ імені Тараса Шевченка познайомитися з роботою новітнього оснащення спостережної станції Університетської астрономічної обсерваторії. Візит делегації на Київщину у складі ректора Володимира Бугрова, першого проректора Володимира Ільченка, проректорки з наукової роботи Ганни Толстанової, проректора з адміністративно-господарської роботи Олега Федевича, декана фізичного факультету Миколи Макарця та директора Астрономічної обсерваторії Володимира Єфіменка відбувся 10 червня 2022 року.

Новий удосконалений аналог матриці, що використовується у телескопах як приймач світла телескопа АЗТ-8 з блоком фільтрів та набором світлофільтрів, було придбано Університетом на заміну застарілої FLI-матриці, що вже перебувала у неробочому стані. Наразі на станції тривають роботи щодо введення в дію нової матриці: працівниками обсерваторії виготовлено елементи кріплення; на телескоп АЗТ-8 встановлено камеру; придбано необхідне допоміжне обладнання та встановлено програмне забезпечення; проведено перші спостереження з новою матрицею, у ході яких вивчається технічний потенціал та з’ясовуються її дослідницькі можливості.

Одним із основних завдань телескопів, встановлених на спостережних станціях Астрономічної обсерваторії, є проведення наукових досліджень і забезпечення навчального процесу науковців, студентів та аспірантів, передусім кафедри астрономії та фізики космосу і власне самої обсерваторії. У числі важливих наукових напрямів Університету й надалі залишається дослідження малих тіл Сонячної системи, що продовжують наукові пошуки Сергія Всехсвятського та Клима Чурюмова, визнані на світовому рівні.

На обох телескопах спостережної станції проводяться лабораторні роботи та літня практика студентів кафедри астрономії та фізики космосу. За даними сайту Міжнародного центру малих планет Астрономічна обсерваторія Університету впродовж 2014-2018 років утримувала перше місце серед усіх обсерваторій світу, яких наразі налічується понад 400, за кількістю визначень зі спостережень точних положень комет.

Також телескоп АЗТ-8 використовується для спостережень різних астрономічних об’єктів за міжнародними програмами (Gaia-FUN-SSO Observation Campaign, He DWARF Project). У 2020 році Університет підписав Меморандум про проведення спостережень на телескопі АЗТ-8 в рамках проєкту Horizon 2020 `EUROPLANET 20204RI`, дослідження за яким розпочнуться відразу після завершення налагоджувальних робіт.

Ще однією метою візиту керівництва на спостережну станцію є оцінка стану та перспектив модернізації технічної бази Астрономічної обсерваторії – розвиток цього об’єкта науково-дослідницької інфраструктури Університету як навчальної науково-практичного майданчика для підготовки студентів не лише профільної кафедри, але й інших природничих підрозділів КНУ, розширення участі молодих вчених Університету у міжнародних наукових проєктах і грантових програмах.

Роботи з модернізації спостережної станції включено до перспективного плану розвитку обсерваторії на 2022-2027 роки.

 

За матеріалами НДЧ КНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024