Новини

 

Другий тренінг із питань застосування законодавства про доступ до публічної інформації

04.10.2021

Друга навчальна зустріч із Представником Уповноваженої з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України Віктором Барвіцьким і головним спеціалістом відділу з дотримання права на доступ до публічної інформації Управління моніторингу прав на звернення та інформацію Секретаріату Уповноваженої Віталієм Бахурем відбулася 01 жовтня у КНУ імені Тараса Шевченка.

 

Представників Офісу Уповноваженої та учасників тренінгу привітав ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров, зазначивши, що Університет у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, а право на інформацію вважає одним із фундаментальних прав, яке забезпечує розвиток особистості, функціонування правової держави, розвиток та становлення громадянського суспільства, і є передумовою існування демократичного устрою держави. «Ми – відкриті і готові до співпраці, готові розвивати сферу доступу до публічної інформації в Університеті. Саме для цього й був створений Відділ звернень громадян і юридичних осіб, який координує діяльність усіх інших структурних підрозділів при підготовці відповідей на запити», – наголосив ректор.

Представник Уповноваженого Віктор Барвіцький акцентував на важливості своєчасної комунікації із запитувачами, оскільки це є відображенням принципів прозорості, відкритості та наближеності до студентів, представників громадянського суспільства.

У процесі плідної дискусій було детально обговорено:

  • відкритість публічної інформації та питання правомірності обмеження доступу до окремих відомостей під час застосовування «трискладового тесту»;
  • баланс між конституційним правом на інформацію та правом на приватність особи під час розгляду запитів;
  • захист персональних даних третіх осіб під час опрацювання запитів на інформацію;
  • запровадження нових гарантій права на інформацію у світлі набрання чинності Конвенції Ради Європи «Про доступ до офіційних документів», поняття занадто невизначених та явно невиправданих запитів у розумінні цієї Конвенції;
  • практичні показові кейси та міжнародний досвід забезпечення права на інформацію;
  • витрати, які беруться до уваги при розрахунку розміру відшкодування за копіювання, друк, сканування запитуваних документів та порядок виставлення запитувачу рахунка на відшкодування таких витрат;
  • аспекти зловживання правом на інформацію, протидію інформаційним атакам, кіберінцидентам та іншим неправомірним діям тощо.

Учасники тренінгу, співробітники Університету, які виконують функції відповідальних осіб розпорядника публічної інформації, висловили глибоку вдячність за такий корисний захід, а також сподівання на подальшу співпрацю та проведення навчально-просвітницьких заходів із залученням співробітників та студентства КНУ.

 

Нагадаємо: КНУ імені Тараса Шевченка звернувся до Людмили Денісової, Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини, із проханням у сприянні проведення навчальних тренінгів із питань застосування законодавства про доступ до публічної інформації для співробітників Університету, які виконують функції відповідальних осіб розпорядника публічної інформації. Офіс Уповноваженої оперативно відгукнувся на таке прохання і вже 10 вересня було проведено першу навчальну зустріч. Другий тренінг було приурочено Міжнародному дню загального доступу до інформації (28 вересня). 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024